Maak je eigen Konijnenhok

Is een hok beter dan een kooi?

Overwegingen bij de aanschaf van een konijnenhok

Je bent van plan een konijn aan te schaffen en je vraagt je af wat beter is voor het dier. Een houten hok of een kooi van plastic met tralies? Hierna zal ik beide vergelijken zodat je zelf kunt beslissen wat voor jou en je konijn het beste is.

Konijnenhok
Op de eerste plaats denk je aan een houten hok aan iets groots en bij een kooi aan iets kleins, maar zowel het houten konijnenhok als de kooi zijn verkrijgbaar in diverse vormen en afmetingen. Zo kun je een houten hok aanschaffen waar het konijn amper zich kan omdraaien en zijn er kooien te koop van wel twee verdiepingen, oftewel, daarin zit niet het verschil.

Kooien bieden meestal geen beschutting tegen kou en regen, net zo min als tegen felle zon en hitte. Een houtenkooi is doorgaans veel beter geïsoleerd en biedt daardoor betere bescherming wanneer je je konijn buiten wilt huisvesten.

Kooien zijn door hun constructie eenvoudig verplaatsbaar. De bodems van kooien zijn meestal van plastic of metaal, in ieder geval zijn ze makkelijk schoon te maken. Als er tralies op de bodem zitten, zullen ze afgedekt moeten worden, anders bezeerd het konijn zijn pootjes eraan.Konijnenkooi

Ook voor het overige zijn kooien meestal eenvoudiger schoon te maken dan hokken, temeer omdat kooien ontworpen zijn als een zelfstandige eenheid waar door ze mobiel zijn en eenvoudig te verplaatsen waardoor ze dus veel makkelijker te hanteren zijn dan de veel zwaardere, houten, konijnenhokken. Kooien zijn makkelijk te demonteren in losse delen. Wat het ook eenvoudiger maakt om je konijn mee op reis te nemen.

Houten konijnenhokken zijn verkrijgbaar van klein tot heel groot en kan meerdere verdiepingen beslaan. Uitneembare lades zorgen ervoor dat ze net zo makkelijk schoon te houden zijn als een kooi.

Maar een konijnenhok zal je niet zo makkelijk uit elkaar kunnen halen als je met je konijn op pad wilt. Aan de andere kant bieden ze je konijn wel de nodige beschutting en comfort en vooral de mogelijkheid om niet alleen loopruimte te bieden, maar ook gescheiden slaapvertrekken aan te bieden aan je konijn, iets waar je huisdier erg op gesteld is.

Zowel het hok als de kooi kunnen gekoppeld worden aan een buiten ren, waar je konijn naar hartenlust kan rondhuppelen. Ongeacht het type kooi of hok, kan elk verblijf uiteraard toch te klein zijn wanneer je er meerdere dieren tegelijk wilt houden.

Je ziet, eigenlijk zit er niet echt veel verschil tussen een hok of kooi, het is maar net waar je je konijn het liefst wilt hebben, binnen of buiten. En als je het allebei leuk vindt, is het wel zo handig om zowel een konijnenhok buiten te hebben als een kooi voor binnen!

Wil je toch liever zelf een Konijnenhok Maken?

Bekijk en Download Fred’s Bouwtekeningen voor Konijnenhokken nu >>>

Bekijk ook

Hoe koop je een goed konijnenhok?

Wanneer je een konijnenhok voor je huisdier wil aanschaffen moet je op een aantal zaken letten. Als eerste is natuurlijk de omvang van belang