Maak je eigen Konijnenhok

Een konijn in huis, wat heb je nodig?

Een konijn in huis

 

Hartstikke leuk dat je een konijn in huis wilt, maar voordat je er één gaat uitkiezen is het handig te weten wat je zoal nodig hebt voor een konijn.

Wat moet je Aanschaffen voor je Nieuwe Konijn?

Eten en drinken

Om te beginnen heeft elk dier natuurlijk eten en drinken nodig, dus laten we daar maar eens mee beginnen! Konijnen barsten van de energie en rennen het liefst de hele dag rond, dus de bakjes moeten flink stevig zijn zodat het konijn ze niet omver kan lopen.

Een keramisch bakje is de beste keuze voor het droogvoer. Konijnen dol op knagen, dus neem vooral geen plastic bakjes. Da´s niet goed voor het konijn en ook niet voor je portemonnee! Ook metalen bakjes zijn ongeschikt vanwege de onstabiliteit en nog meer vanwege de herrie die ze maken als ze omvallen; daar schrikt je konijn van.

Waterdrinkflesjes zijn het beste voor de dorst, ook voor konijnen. Deze bevestig je aan de buitenkant, met het drink tuitje door de tralies naar binnen. Ongeacht hoeveel water je huisdier drinkt, zorg er wel voor dat je het water dagelijks ververst om de kans op bacteriegroei minimaal te houden.

Hoewel een konijn best uit een bakje kan drinken, bestaat natuurlijk altijd het gevaar dat hij het bakje overloopt waardoor zijn stro of hooi vochtig wordt en het dier zelf niks meer te drinken heeft. Bovendien kunnen zijn oren in het water komen te hangen waardoor het dier infecties kan oplopen. Ook vochtig stro is uiteraard een bron van bacteriën en schimmels die je dier ziek kunnen maken.

Slapen

Behalve eten en drinken wil je huisdier ook een prettige plek om te slapen. Sommige eigenaren vinden een grasveld al goed genoeg om op te liggen en natuurlijk kan dat ook, maar het is niet het zachtste materiaal dat beschikbaar is voor een konijnenslaapplek.

Er zijn namelijk konijnenmandjes die er net zo uit zien en net zo zacht zijn als honden en poezenmanden. En je zult het misschien niet geloven, maar konijnen zijn minstens net zoveel gesteld op comfort als honden en katten!

Knagen

Kauwen en knagen is een andere essentiële behoefte van konijnen, omdat de tanden van konijnen altijd doorgroeien. Zonder knagen worden de snijtanden te lang en moet de dierenarts ze gaan vijlen. Knaagspeelgoed is daarom zeer essentieel!

Bovendien is het goed voor je meubels en stoelpoten, want een konijn dat nergens op kan knagen zoekt net zolang tot het iets vindt wat wel geschikt is om zijn tanden op stuk te bijten.

Hooi

Naast al het andere is hooi één van de belangrijkste levensbehoeften van je konijn. Een rekje waarachter je dit kunt aanbieden is handig. Je kunt het best zelf maken, maar vaak is het goedkoper dit gelijk aan te schaffen met de andere hierboven genoemde dingen.

Zindelijkheid

Of je een konijn al dan niet zindelijk kunt maken is onderwerp van discussie. Maar als je jouw konijn zindelijk kunt maken scheelt je dat een hoop schoonmaak, dus het is handig om te kijken of het lukt. Er zijn in de handel verschillende konijnen wc’s te koop, naar het voorbeeld van kattenbakken.

Reismandje

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen te koop voor je konijn. Dingen om hem gezond en gelukkig te houden, maar bewaar daarbij je gezonde verstand. Allerlei snacks en vitaminen en mineralen…..denk altijd aan hoe je konijn in de natuur zou leven.

Wat veel mensen wel vergeten aan te schaffen is een reismandje, behalve wanneer het ineens nodig is, voor als je konijn naar de dierenarts moet voor de regelmatige gezondheidscontroles en vaccinaties. Dus, als je toch in de dierenwinkel bent, kijk dan ook meteen uit naar een leuke reiskooi.

Bekijk ook

Attributen voor Konijnen

Wat moet je nog meer kopen voor je konijn behalve een konijnenhok? Bekijk snel welke attributen je nodig bent voor je konijn.