Maak je eigen Konijnenhok

Een Veilig Konijnenverblijf

Grootte en beschutting belangrijkste functies

Een veilig konijnenverblijf

 
Wanneer je op het punt staat een konijnenhok aan te schaffen zal je merken dat de aanschaf niet goedkoop is en dat er nogal wat verschillende soorten in de handel zijn, dus welke moet je kiezen?
 
 
 
Uiteraard wil je het beste voor je konijn dus let vooral op de leefruimte die het hok je konijn biedt en niet alleen op de buitenkant. Want een konijnenhok kan er dan wel niet zo mooi uitzien, maar wel aller ruimte en bescherming bieden die je konijn nodig heeft. Omgekeerd kan jij een hok prachtig vinden, maar biedt het amper de gelegenheid aan je konijn om zich op zijn achterpoten te kunnen verheffen, iets wat konijnen graag doen.

Sommige hokken hebben meerdere verdiepingen. Dat is niet alleen leuk voor je konijn, omdat die graag hoog wilt zitten om zijn omgeving beter te kunnen inspecteren, maar ook voor jou omdat je dan makkelijker bij je konijn kunt komen om hem te aaien of ermee te spelen. Dergelijke hokken hebben deurtjes aan de zijkant en/of de mogelijkheid het dak open te maken omdat er scharnieren aan zijn bevestigd.

Een openslaand dak is ook makkelijk voor de schoonmaak. Als dit niet aanwezig is, kijk dan of je makkelijk op een andere manier  in het hok kunt komen, wat noodzakelijk is om de boel regelmatig schoon te maken. Grote konijnenhokken hebben vaak een apart gedeelte waar je konijn kan keutelen en plassen, soms met een la eronder om het schoonmaken nog eenvoudiger te maken.

Omdat konijnen er best een beetje een bende van kunnen maken is het handig om te controleren of het hok voor binnen of buiten bedoeld is. De konijnenhokken die je binnen kunt gebruiken hebben meestal een wat hogere opstaande rand zodat hooi en keutels in de kooi blijven en niet op je vloerbedekking belanden.

Het gebruikte materiaal moet je ook aan een nader onderzoek onderwerpen. Is de boel netjes afgewerkt zodat je konijn zich niet kan verwonden? Zijn er geen scherpe uitsteeksels en randen en is het hout niet met giftige verduurzamende chemicaliën behandeld? Hier kan je konijn ziek van worden wanneer hij knaagt op het hout of alleen al door de dampen in te ademen.

Lief KonijnWanneer je het hok buiten plaatst let er dan ook goed op dat je konijn er niet uit kan door graven of knagen. Uiteraard moet ook het buitenverblijf een dak hebben, dus als die niet bij de kooi is inbegrepen, zal je rekening moeten houden met bijkomende kosten voor de aanschaf van een passende bedekking, bijvoorbeeld tegen zon en regen, maar ook tegen dieren die wel een konijntje lusten.

De aanschafprijs is natuurlijk ook van belang, want je hebt waarschijnlijk een beperkt budget. Een waarschuwing vooraf is op zijn plaats. Laat je niet verleiden tot de aankoop van een tweedehands hok, om zo geld uit te sparen.

Een gebruikt konijnenhok kan schimmels en bacteriën bevatten waardoor je konijn ziek kan worden en zelfs komen te overlijden. Beter kun je vooraf flink wat vergelijkend onderzoek en letten op aanbiedingen. Vergeet daarbij niet dat goedkoop vaak duurkoop is. Een hok van duurzaam materiaal zal meer kosten maar ook vele malen langer meegaan dan een konijnenhok van goedkoop materiaal.

Wil je zelf een Konijnenhok Maken?

Bekijk en Download Fred’s Bouwtekeningen voor Konijnenhokken nu >>>

Bekijk ook

Hoe koop je een goed konijnenhok?

Wanneer je een konijnenhok voor je huisdier wil aanschaffen moet je op een aantal zaken letten. Als eerste is natuurlijk de omvang van belang