Maak je eigen Konijnenhok

Geef je Konijn de Ruimte met een Buiten Ren

Geef je Konijn de Ruimte met een Buiten Ren
Een konijnenhok alleen is eigenlijk onvoldoende. Een konijn heeft veel ruimte nodig en deze ruimte kan je geven door een konijnenhok met een buiten ren.

Iedere konijnenliefhebber kan je vertellen dat een konijnenhok op zich, niet voldoende is om je konijn een goed verblijf te bezorgen. En toch beginnen veel mensen met de aanschaf van een konijnenhok zonder ren. Ze komen thuis met een hok, voederbakjes en drinkflesjes en hooi en stro, maar dat is alleen voldoende voor de eerste paar dagen. Daarna heeft je konijn meer ruimte nodig.

Konijnen die uitsluitend in een hok zitten, worden ziek en gaan uiteindelijk vroegtijdig dood. Een konijn heeft veel lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Van nature huppen konijnen de hele dag rond en spelen en knagen graag op van alles en nog wat. Een konijn dat niet kan rondhuppelen wordt steeds apathischer en takelt zowel lichamelijk als geestelijk snel af. Bovendien worden konijnen heel snel te zwaar wanneer ze de hele dag niets anders doen dan liggen. Dat gebeurt bij mensen ook. En niet gewoon een klein beetje, maar meteen tegen obesitas aan.

Je hoeft alleen maar goed te kijken naar een konijn om te kunnen zeggen of hij te zwaar is. De zijkanten puilen uit. Omdat het konijn niet kan rennen gaat hij uit verveling maar eten, eigenlijk ook  net als mensen. Een konijnenhok zonder buitenren is dus absoluut onvoldoende voor een langer verblijf van je konijn. Behalve dat hij te zwaar wordt, zal hij ook last krijgen van allerlei andere problemen, zoals hartfalen, broze botten, huidinfecties en misvormde pootjes. Een konijn dat alleen in een hok zit opgesloten is eigenlijk dierenmishandeling.

En toch zijn er steeds weer mensen die denken dat die grappige kleine kooitjes geschikt zijn om een konijn in te houden, ze staan immers zo te koop? Ook denken de nieuwbakken eigenaren dat een konijn maar weinig onderhoud en ruimte vraagt en dus worden veel konijnen gekocht om er voor andere huisdieren (een hond of kat) geen tijd en ruimte is. Maar dat is een foute gedachte! Een konijn heeft veel meer nodig dan alleen een hokje om te eten en te slapen. Begin dus niet aan een konijn wanneer je niet bereid bent een deel van je tuin of balkon af te staan om daar een buiten ren voor je konijn te maken.

Een konijn dat voldoende kan bewegen is een tevreden konijn! Konijnen die dat niet kunnen hebben de neiging agressief te worden en gaan van zich afbijten. En dat is jammer, want dan wordt de lust om het konijn uit zijn hok te laten al snel minder en zal het konijn de rest van zijn korte leventje eenzaam in zijn hok wegteren. En dat terwijl konijnen van nature helemaal niet agressief zijn! Ze gaan alleen bijten uit pure frustratie van het opgesloten zitten, dus geef je konijn de ruimte.

Er is nog een ander voordeel. Konijnen die dagelijks naar buiten kunnen zijn niet alleen gezonder en leven langer, doordat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen, de buitenlucht en de mogelijkheid vers gras en kruiden te eten stimuleert ook de stofwisseling. Als ze ook nog voldoende te knabbelen en te knagen hebben zullen de tanden op natuurlijk wijze slijten en hoef je niet naar de dierenarts om ze af te laten slijpen.

Let bij plaatsing van de ren er uiteraard wel op dat je hem op een schoon stuk terrein plaats, en dat er geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Deze zijn giftig en dus schadelijk voor je konijn. Controleer voor zekerheid ook al het sluitwerk wanneer je je konijn achterlaat in de ren. Overtuig je er niet alleen van dat je konijn er niet uit kan, maar ook dat andere dieren er niet in kunnen. Zo zit je konijn veilig, en als het goed is, bij slecht weer lekker droog. Veel plezier met je nieuwe konijnenverblijf!

Wil je zelf een Konijnenhok Maken?

Bekijk en Download Fred’s Bouwtekeningen voor Konijnenhokken nu >>>

Bekijk ook

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok