Maak je eigen Konijnenhok

Pas op voor Goedkope Konijnenhokken

Goedkoop Konijnenhok
De aanschaf van een konijnenhok lijkt een forse investering ten opzichte van de aanschafprijs van je konijn. Een goedkoop hok lijkt daardoor heel verleidelijk.

Maar besef wel dat je uiteindelijk toch nog duurder uit bent, omdat het al snel aan vervanging toe is, en je konijn misschien ook wel.

Je konijn is een kwetsbaar diertje waar je goed voor moet zorgen. Het heeft voldoende ruimte en beschutting nodig, niet alleen tegen kou (of warmte) en regen, maar ook tegen roofdieren zoals bijvoorbeeld katten en ongedierte.

Een konijnenhok is niet alleen een huis voor je konijn, maar moet ook optimale bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf. Dat er heel veel aan kan mankeren leert een snelle zoektocht op internet. Kijk maar eens op marktplaats hoeveel konijnenhokken er aangeboden worden!

Je kunt er donder op zeggen dat de helft van die kooien niet eens geschikt zijn voor dieren die veel kleiner zijn dan konijnen. Als je een konijn wilt houden, heb je ook de verantwoording om te zorgen voor een fatsoenlijke, veilige, duurzame behuizing.

Wat zijn dat eigenlijk, goedkope konijnenhokken? Naar mijn mening zijn dat alle hokken die zogenaamd bedoelt zijn als tijdelijk verblijf voor baby konijnen. Ze zijn niet gebouwd voor de eeuwigheid en zelfs niet voor een paar jaar.

De gebruikte materialen zijn niet bestand tegen de tanden van een volwassen konijn en de hoeveelheid ruimte is bij lange na niet genoeg voor het konijn om vrolijk rond te kunnen huppen.

Dergelijke konijnenhokken houden geen enkele rekening met de eisen die een konijn stelt aan zijn omgeving en leefruimte om gezond te kunnen blijven. En daardoor zijn er zoveel konijnen met doorlig plekken op hun lijf, puur door gebrek aan bewegingsruimte. Dus al een hok te klein is voor een volwassen konijn, begin er dan maar niet aan, ook al is het goedkoop.

Nu hoef je niet metten te denken dat je de hoofdprijs moet betalen voor een goed en degelijk konijnenhok. Er is zat keuze in veilige, ruime konijnenhokken voor een redelijke prijs.

Ga eerst maar eens wat achtergrondinformatie verzamelen wanneer je een bepaald hok op het oog hebt. Kijk van wat voor materiaal het hok gemaakt is en kijk ook goed naar de eventuele garantie. Krijg je je geld terug als na verloop van tijd het hok toch blijkt te verrotten of te lekken?

Controleer ook of de leverancier bereid is eventuele gebreken te verhelpen of updates qua veiligheid te geven indien noodzakelijk. Kijk ook of je referenties kunt vinden van andere mensen die dit hok voor jou aangeschaft hebben.

Verkijk je ook zeker niet onmiddellijk op de buitenkant. Goedkope hokken kunnen er heel lux uitzien door allerlei franje en accessoires. Kijk goed naar de kwaliteit van het hout, het vakmanschap en gebruikte bevestigingsmaterialen (met nieten, spijkers of geschroefd?). Ook moet een goed konijnenhok minimaal twee afgescheiden ruimtes hebben, het ene om te slapen en het andere om zijn behoefte te doen.

Een degelijk konijnenhok is gemaakt van duurzaam hardhout, is in elkaar geschroefd in plaats van geniet, heeft geen hardboard onderdelen en geeft het konijn niet de kans zijn tanden te zetten in zijn verblijf om zodoende een vluchtweg te creëren. De slaap- en toiletruimten zijn van elkaar afgescheiden en eenvoudig schoon te maken. Vaak kan een gedeelte van het dak daartoe geopend worden of zit er onder de toiletruimte een lade.

Wanneer je van te voren een lijstje maakt met alle dingen die je konijn nodig heeft, wordt het makkelijker om een goede en verantwoorde keuze te maken voor een betrouwbaar en degelijk konijnenhok.

Wil je zelf een Konijnenhok Maken?

Bekijk en Download Fred’s Bouwtekeningen voor Konijnenhokken nu >>>

Bekijk ook

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok