Waar moet je op letten bij aanschaf konijnenhok
Wanneer je een konijnenhok voor je huisdier wil aanschaffen moet je op een aantal zaken letten. Als eerste is natuurlijk de omvang van belang. Experts op het gebied van konijnen adviseren een hok te kopen dat voldoende ruimte biedt om in rond te huppen zodat hij zich niet opgesloten voelt. Dat betekent dat het konijnenhok minimaal 3 keer de lengte van het uitgegroeide konijn moet hebben.
Eigenlijk kan een konijnenhok niet groot genoeg zijn, dus je zou als eigenaar gewoon de grootste en beste moeten kopen. Een klein hok waar het konijn nauwelijks in kan draaien is per definitie ongeschikt voor je huisdier. Elk konijn heeft lichaamsbeweging nodig en als je denkt dat het hok dat je wilt kopen niet groot genoeg daarvoor is, kun je overwegen er een ren bij aan te schaffen.
Als dierenliefhebber wil je dat je konijn een plek krijgt waar het altijd prettig toeven is, ongeacht hoe warm of koud het buiten is. Het moet dus goed geïsoleerd zijnen dat het liefst net zo lang als je konijn leeft. Dus let bij aanschaf ook op de duurzaamheid van het konijnenhok en de leeftijd die je konijn zou moeten kunnen bereiken. Dit is namelijk afhankelijk van het soort konijn, maar gemiddeld wordt een konijn in gevangenschap tussen de 6 en 10 jaar oud. Het oudste konijn ter wereld is zelfs 18 jaar geworden, in Nederland is het record 15 jaar.
Uiteraard wil je dat je hok ook zolang meegaat en dat stelt nogal wat eisen aan het hok, vooral als het buiten staat. Een konijnenhok moet dus al die tijd niet gaan rotten en goed waterdicht zijn. Vurenhout is daarvoor heel geschikt.
Elk konijn knaagt dus je wil wel dat je konijnenhok daar tegen bestand is. Het zou niet handig zijn wanneer je konijn zich een weg naar buiten kan knagen! Bovendien moet het materiaal waar de kooi van gemaakt is, natuurlijk niet giftige materialen bevatten of anderszins gevaar opleveren wanneer je konijn iets doorslikt. Sommige houtsoorten kunnen giftig zijn of bewerkt, geverfd of geïmpregneerd om het duurzamer te maken. Op het dak is dat natuurlijk geen probleem mar als dit soort materialen onder knaagbereik zitten wel.
Konijnen kunnen een hoop rotzooi maken dus zorg ervoor dat de schoonmaak simpel is. Dat betekent dat je overal makkelijk bij moet kunnen komen. Ook kan het handig zijn te kiezen voor verwijderbare bodems waardoor je de boel makkelijk schoon kan maken en desinfecteren. Houd er ook rekening mee dat het konijn ook niet van viezigheid houdt en de keutels zijn kooi uit zal gooien wanneer jij niet op tijd schoonmaakt.
Als je overweegt het hok buiten te zetten zoek dan naar een geschikte plaats die voldoende beschutting biedt tegen de elementen. Dus niet pal in de volle zon of op een winderige plek. En houdt rekening met de graafbehoeften van je konijn. Wanneer je daarom gaas op de bodem overweeg moet je dat afdekken met aarde, stro of hooi omdat het konijn anders zijn pootjes eraan bezeerd. Je zou ook kunnen overwegen om aan de zijkanten het gaas een meter diep in te graven, zodat ze in de kooi wel kunnen graven, maar niet naar buiten kunnen. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat roofdieren geen kans krijgen en houdt er rekening mee dat roofdieren vooral ’s nachts op pad zijn.
Tot slot is het handig om te bedenken hoeveel konijnen je eigenlijk wilt gaan houden, voordat je beslist welk konijnenhok het juiste is. Mocht je van plan zijn om een mannetje en een vrouwtje te nemen, dan kun je er donder op zeggen dat je binnen de kortste keren veel meer konijntjes hebt dan je eigenlijk zou willen, want konijnen vermenigvuldigen zich heel snel.