Maak je eigen Konijnenhok

Konijnen Buitenverblijf

Iedere konijnen liefhebber zou ervoor moeten zorgen dat zijn konijn regelmatig naar buiten kan om daar naar hartenlust rond te rennen en te graven. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je geen tuin hebt en hoe voorkom je dat het konijn zich een weg naar de vrijheid graaft?

Buitenverblijf essentieel voor konijnenhok

Om met het eerste te beginnen, wanneer je geen tuin hebt kun je beter niet aan een konijn beginnen tenzij je beschikt over een groot balkon. Konijnen hebben van nature de behoefte uren achter elkaar buiten te zijn, dus af en toe even met je konijn naar buiten is echt niet voldoende. Sommige mensen geloven dat een konijn gelukkig is wanneer ie een plek heeft om te slapen, voldoende eten en een uurtje aandacht van het baasje, maar niets is minder waar. Konijnen hebben vrijheid nodig te gaan en staan wanneer en waar zij willen. Omdat je het konijn waarschijnlijk niet in je huiskamer wilt laten rondrennen, is een tuin essentieel.

Zoek wel een geschikte plek uit waar je het konijnenhok wilt opstellen. De plek moet een beetje rustig zijn, niet in de volle staan en ook moet je opletten of er geen giftige planten groeien die schadelijk kunnen zijn voor je konijn. Maar let ook op met het gebruik van onkruid bestrijdingsmiddelen. Misschien goed voor een mooi strak gazon, maar ongeschikt voor je konijn. Bovendien zijn konijnen juist gek op de verschillende kruiden die tussen het gras groeien.

Konijnenhok Buitenverblijf

Wanneer je het niet erg vindt dat je konijn gaat graven, zorg er dan voor dat het zich geen weg naar de vrijheid kan graven. Daarvoor kun je een strook kippengaas zo’n halve meter ingraven in de grond. Wanneer je kippengaas op de bodem van het verblijf legt, zullen de konijnen zich eraan bezeren, want graven zit nu eenmaal in hun aard. Ook kan je zelf een berg aarde in een hoek van het buitenverblijf maken, waar ze dan hun gangen in kunnen maken.

De bovenkant van het buiten verblijf is ook een punt van aandacht. Wanneer je je konijn alleen laat, moet het buitenverblijf afgedekt zijn. Katten en andere roofdieren zijn sneller dan je denkt. En ook slimmer. Let er dus op dat het deurtje niet al te makkelijk opengaat. Wanneer jij het met één vinger kan open krijgen, kan je kat, of die van de buren, het ook!

Samenvattend kan gezegd worden dat je konijn een buitenverblijf nodig heeft dat zowel vrijheid geeft als bescherming. Vrijheid voor het konijn om rond te hobbelen, en bescherming tegen roofdieren en het weer.

Bekijk ook

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok