Maak je eigen Konijnenhok

Konijnenhok zelf maken

Een goed konijnenhok is belangrijk wanneer je overweegt konijnen te gaan houden. Maar de aanschaf van een konijnenhok is ook een dure aangelegenheid. Dus waarom zou je niet zelf een konijnenhok maken? Met een goede bouwtekening kom je een heel eind. Maar bedenk dat de fabrikanten van konijnenhokken niet echt zitten te wachten op al die doe- het- zelvers, dus bekijk alle bouwtekeningen voor het maken van een konijnenhok met een gezond portie wantrouwen.

Mooi konijnenhok voor binnen of buiten maken

Veel kinderen zijn dol op konijnen, en zouden er maar wat graag eentje in huis nemen. Konijntjes zijn lief, aaibaar en redelijk betaalbaar. Daar waar je voor een rashond als gauw € 700,- betaalt, kun je al een ras konijn kopen voor € 25,- . Bijvoorbeeld een Rex met prachtige zijdeachtige vacht en mooie zwart wit tekening.

Vaak kun je een “gewoon” konijntje zonder stamboom zelfs gratis afhalen. Bovendien zijn ze ook goedkoop in het onderhoud. Het voer kost niet veel en zaagsel, stro en hooi kun je misschien wel gewoon bij de boer halen en anders voor een paar euro kopen in de dierenwinkel. Maar konijnen zijn actieve dieren en hebben ruimte nodig.

Een konijnenhok moet dus veel groter zijn dan een hamsterkooi of een vissenkom. En daarmee per definitie ook een stuk duurder. Hoewel het voor kinderen opvoedkundig absoluut aan te raden is je kind te leren zorgen voor een huisdier, haken veel ouders af wanneer ze de prijzen zien van een konijnenhok. Tenzij je een handige papa bent (of hebt) die zélf een konijnenhok kan maken.

Een konijnenhok maken met twee linkerhanden

Ook papa’s en mama’s die niet zo handig zijn kunnen best zelf een konijnenhok in elkaar zetten, als je maar weet wát je wilt maken en hoe je te werk moet gaan. Wie gaat googelen naar “konijnenhok maken” zal vast heel veel nuttige tips vinden, maar waar moet je allemaal aan denken? Het is dus handig om eerst een stappenplan te maken voordat je begint met het daadwerkelijk maken van je konijnenhok.

Stappenplan voor het maken van een konijnenhok

Hoe moet je nu eigenlijk beginnen?

  1. Waar moet je weten voor je begint met het maken van een konijnenhok
  2. Waar komt het hok te staan?
  3. Hoe groot moet het konijnenhok worden
  4. Waarvan ga je het konijnenhok maken?
  5. Wat zijn de exacte afmetingen?
  6. Maak een goede bouwtekening.
  7. Ga naar de winkel en koop je spullen
  8. Zet het hok in elkaar
  9. Finishing touch
  10. Inrichting en plaatsing van je lievelingskonijn

Aan welke eisen moet een konijnenhok voldoen?

Voordat je begint met het maken van een konijnenhok, moet je wat basiskennis hebben over hoe konijnen leven. Konijnen zijn actieve (nacht-) dieren die in het wild grote ondergrondse kamers en tunnels bouwen. Ze zijn erg netjes en georganiseerd. Zo hebben ze een eigen “toilet”, een aparte slaapkamer en ook een aparte nestruimte. Ze houden die goed schoon. Uitwerpselen worden zorgvuldig naar buiten gewerkt.

Een konijnenhok moet dus uit minstens twee kamers bestaan. Een dag en een nachthok en een plek om te keutelen. Omdat konijnen ook graag op hun achterpoten staan, moet een konijnen hok minstens 1,5 keer de lengte van het konijn HOOG zijn. Aangezien konijnen enorm in lengte kunnen verschillen ( een dwergkonijntje is bijvoorbeeld maar 25 cm terwijl een Vlaamse reus wel 1 meter groot kan worden), moet je bij het maken van een konijnenhok en het bepalen van de juiste afmetingen, rekening houden met het soort konijn dat je wilt gaan houden.

Ga je een konijnenhok maken voor binnen of buiten?

Wanneer je overweegt een konijnenhok te gaan maken is het natuurlijk belangrijk te weten of het een binnen of buitenverblijf wordt Konijnen zijn natuurlijk buitendieren, maar het is ook mogelijk de konijnen binnen te houden. Veel konijnenliefhebbers hebben beide. Zowel de buiten als de binnenkooi moeten stevig zijn en tegen vocht en vraat kunnen. Bijvoorbeeld een kleine kooi van kunststof voor binnen, wanneer je met je konijn wil kroelen en een permanent, stevig buitenverblijf waar hij of zij naar hartenlust kan graven en veilig is voor roofdieren (en je eigen kat of hondJ).

Knaagbestendig konijnenhok maken

Omdat konijnen sowieso knaagdieren zijn, of ze nu buiten of binnen gehouden worden, moet je er altijd voor zorgen dat je een konijnenhok gaat maken dat bestand is tegen dit geknaag. Je wilt natuurlijk op een dag bij je konijnenhok komen en constateren dat Lappie zich een weg naar de buitenwereld heeft gevreten. Binnen is dat vervelend én gevaarlijk, omdat het konijn zich bij het knagen niet beperkt tot het konijnenhok, maar ook elektriciteitsdraden en telefoonkabels zal proberen door te knagen.

Buiten zal je konijn zijn vrijheid al snel met de dood moeten bekopen omdat hij ofwel door een hond of kat gegrepen wordt, ofwel overreden wordt door een auto. Gebruik dus vooral knaagbestendig materiaal, bijvoorbeeld hout versterkt met aluminium strips op de hoeken, wanneer je zelf een konijnenhok gaat maken. Bedenk ook dat bewerkt, ofwel verduurzaamd hout, vaak behandeld is met giftige stoffen waar je konijntje ook beslist niet tegen kan.

Een goede bouwtekening voor het maken van een konijnenhok

Wanneer je de eerste stappen hebt doorlopen en dus weet hoe groot je konijnenhok moet worden, waarvan je het gaat maken en hoe het er verder gaat uitzien, dan is het moment gekomen om alles op te meten. Een handig hulp middel daarbij is een bouwtekening.

Het maken van een bouwtekening vereist enig technisch inzicht. Zo moet je op schaal werken en heel nauwkeurig kunnen meten. Het voordeel is dat je dan precies weet hoeveel hout, gaas en andere spullen je nodig hebt. Doe je dat niet, of gebruik je een verkeerde bouwtekening, dan wordt het maken van een konijnenhok een nachtmerrie. Je verspilt materiaal, je konijnenhok is niet waterdicht of erger, er zijn zulke spleten dat je konijn al snel de weg naar de vrijheid heeft gevonden.

De meeste kant- en klaar bouwtekeningen zijn geen haar beter dan degene die je zelf hebt geprobeerd te maken. Dit komt omdat ze worden gepubliceerd door de fabrikanten van konijnenhokken. Die willen liever hun eigen konijnenhokken verkopen in plaats van dat iedereen zijn eigen konijnenhok gaat maken!

Gelukkig zijn er wel goede kant en klare bouwtekeningen te vinden op het internet. Kijk maar eens bij Fredsbouwtekeningen.nl! En heb je de smaak te pakken wanneer je konijnenhok af is, dan vind je hier nog veel meer bouwtekeningen waarmee je je vrouw en je kinderen dolblij gaat maken!

Bekijk ook

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok