Maak je eigen Konijnenhok

Koop een Konijnenhok met Ren om Geld te Besparen

Konijnenhok met RenEen konijn heeft niet alleen een konijnenhok nodig om te eten en te slapen, hij heeft ook een uitloopmogelijkheid nodig om te kunnen bewegen en om te luieren, dit heet de ren.

Je kunt beide afzonderlijk kopen, maar het is op de lange termijn voordeliger ze in één koop aan te schaffen. Een zelfbouwpakket is altijd voordeliger dan een hok dat je kant en klaar kunt kopen.

Vrije Uitloop

Hoewel konijnenhokken soms best al aardig groot zijn, hebben konijnen nog veel meer ruimte en vrijheid nodig om prettig te kunnen leven en in goede conditie te blijven.

Maar ondertussen moeten ze natuurlijk ook wel beschermd worden tegen katten en vossen, klein als ze zijn zouden ze een gemakkelijke prooi kunnen vormen voor deze roofdieren.

En toch houden konijnen ook van lekker in het gras rennen, frisse lucht en lui in de zon liggen.

Veiligheid Voorop

Het is echt geen goed idee om je konijn vrij rond te laten lopen in de tuin. Ook al kan je konijn dan misschien niet ontsnappen uit de tuin, andere dieren kunnen waarschijnlijk wel eenvoudig in de tuin komen.

Daarom is een konijnen ren de meest veilige oplossing, er op gericht om je konijn veilig buiten te laten zijn. Het is gemaakt van gaas met mazen die zo klein zijn dat een konijn er niet met zijn pootje in verstrikt kan raken.

Materiaalkeuze

Wanneer je een konijnenhok met ren koopt, controleer dan samen met de leverancier het gebruikte soort hout en de manier waarop het in elkaar gezet. Lees van te voren wat informatie hierover, want het is bekend dat sommige houtsoorten giftig kunnen zijn voor konijnen.

Zeker als het om geverfd hout gaat. Het beste kun je vurenhout gebruiken, afkomstig van de fijnspar, en dan ook nog onbehandeld met chemische stoffen.

Veel hout wordt geïmpregneerd om het beter bestand te kunnen laten zijn tegen vocht en zonlicht. Dit kan schadelijke stoffen opleveren voor je konijn, zeker wanneer hij eraan kan knabbelen.

Stevigheid en Omvang

De ren van je konijnenverblijf moet uiteraard een deur hebben die groot genoeg is om jou door te laten, maar ook stevig genoeg om te voorkomen dat je konijn hem zelf kan openen door er tegenaan te duwen.

Een te kleine ren gaat aan zijn doel voorbij. Een goede vuistregel voor de minimale afmetingen van een buiten ren is dat deze twee keer zo groot moet zijn als een gemiddeld konijnenhok, oftewel zo’n 1.80 m in doorsnede.

Bodem

Sommige buitenverblijven hebben ook een bodem, maar de meesten doen het zonder, zodat je ze makkelijk kan verplaatsen wanneer het gras kaal gegeten is, het terrein modderig wordt of op een andere manier ongeschikt is voor je konijn.

Of je wel of een niet een vloertje onder de ren hebt is een persoonlijke keuze, maar je konijn zal zeker de voorkeur geven aan een heerlijke natuurlijke ondergrond boven al het andere dat toch kunstmatig zal aandoen onder zijn pootjes.

Eindelijk @home

Bedenk overigens dat je eerst het konijnenverblijf en de ren in orde hebt voordat je je konijn gaat ophalen. Hij zal een tijdje nodig hebben om aan zijn nieuwe konijnenhok te wennen, dus het is niet handig om hem eerst nog even in een ander hok te stoppen terwijl jullie het definitieve konijnenhok in elkaar moeten zetten.

Hoe minder stress, hoe beter en hoe eerder hij zich thuis zal voelen in zijn nieuwe verblijf.

Wil je toch liever zelf een Konijnenhok Maken?

Bekijk en Download Fred’s Bouwtekeningen voor Konijnenhokken nu >>>

Bekijk ook

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok