Maak je eigen Konijnenhok

Zelf een konijnenhok maken

Wie handig is maakt zelf een hok voor zijn konijn

Wanneer je een aardige timmerman bent is het natuurlijk het leukste om zelf een konijnenhok te maken voor je huisdier. Het is een dankbaar karweitje en voor je konijn de hemel op aarde om in een zelfgemaakt konijnenhok te mogen wonen. Met een beetje handigheid zou je zo’n hok in een weekend in elkaar moeten kunnen zetten en is je fluwelen lieveling de koning van zijn eigen verblijf. Iedereen die al vaker een dergelijke constructie heeft gemaakt zal het nog veel sneller voor elkaar hebben.

Bouwtekeningen

Maar waar moet je beginnen als je nog niet zoveel ervaring hebt? Kijk eerst eens rond in de bibliotheek of op het internet of je iets kunt vinden als een bouwtekening voor je konijnenverblijf. Er is ook een handige doe-het-zelf website: Freds bouwtekeningen die je stap voor stap laten zien hoe je je project tot een goed einde kan brengen. Om een idee te krijgen van de verschillende soorten konijnenhokken kun je ook eens rondkijken bij de dierenwinkel of een plaatselijke bouwmarkt.

Tips van anderen gebruiken

Een andere goede insteek is eens te informeren bij anderen konijnenbezitters over wat voor hok ze hebben, hoe groot, hoe hoog en hoe dat bevalt zodat je je eigen aanpassingen kunt doorvoeren om het beste konijnenhok ooit te maken.

Houd het simpel en makkelijk te onderhouden

Laat je niet verleiden tot ingewikkelde constructies als het je eerste keer is. Ga ook niet beknibbelen op het materiaal. Ga voor duurzaam en robuust. En zorg er ook voor dat je het materiaal dat je gebruikt goed kan schoonmaken, althans voor zover het het bodemmateriaal betreft. Denk eraan wat de basisbehoeftes zijn van je konijn; beschutting, slaapplek, eten en drinken, poepplek en beweging.

Maak het voldoende groot

Het konijn moet languit kunnen liggen èn languit kunnen staan op zijn achterpoten, dus let daar op bij de afmetingen. En neem dan uiteraard de maten van een volwassen konijn in gedachten. Wanneer je konijn ook dagelijks naar buiten kan, hoeft het hok zelf niet zo enorm te zijn. Om voldoende bewegingsruimte te hebben moet de breedte ongeveer 3x de volledige lengte zijn van je konijn en 1x de hoogte (in uitgestrekte houding uiteraard).

Boodschappenlijstje

Als je eenmaal weet hoe het hok eruit moet komen te zien ga je je boodschappenlijstje maken. Let erop dat je de juiste afmetingen noteert en vergeet ook niet gelijk andere spullen zoals hooi, stro en een konijnentoilet of uitneembare bodem erop te zetten. Drinkwaterflesje voerbakjes en voer mogen uiteraard niet ontbreken. Ook het hang en sluitwerk is iets om goed over na te denken. Vergeet ook niet een kleed of zeiltje of iets dergelijks te kopen wanneer je het hok binnen wilt bouwen op een houten vloer. Dit om krassen te voorkomen.

Bekijk ook

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok