Maak je eigen Konijnenhok

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Houd aanvallers en het weer op afstand!

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok, ook op de buiten ren. Voor het hok is dat geen probleem maar voor het buitenverblijf is dat wat lastiger, vooral als je ook nog wilt dat het er leuk uitziet.

Veel mensen denken dat een konijn een dikke vacht heeft die hem voldoende tegen kou en wind zal beschermen in de winter. Maar een konijn dat in het wild leeft zal , wanneer het buiten gaat vriezen, zich terugtrekken zijn zijn hol onder de grond en uiteraard samen met zijn soortgenoten lekker tegen elkaar aankruipen om het warm te houden.

Als je dus maar één konijn in je konijnenhok hebt, moet jij ervoor zorgen dat je konijn het warm kan houden door te zorgen voor een goed geïsoleerd binnenverblijf. Een extra dak over je konijnenverblijf biedt de nodige bescherming. Het verdient ook aanbeveling het dak of de afdekhoes te plaatsen bij regen. Zo wordt het eten en het hooi niet vochtig. Dat is belangrijk want als het verblijf te nat is zullen schimmels en bacteriën ontstaan die zichzelf snel vermeerderen en ervoor zorgen dat je konijn ziek wordt.

Omdat een dergelijk dak alleen tijdelijk geplaatst zal worden, is het handig een hoes of dak te kiezen dat je makkelijk kunt plaatsen en verwijderen. Het is niet de bedoeling dat zo’n hoes of extra dak 24 uur per dag over je konijnenhok blijft zitten. Dan zou er te weinig frisse lucht binnenkomen en gaat de boel ook aardig stinken.

Er is voldoende keuze in eenvoudig te plaatsen, draagbare afdekhoezen of bedekking. Zodra je hoort dat er regen of ander slecht weer op komst is wil je het dak plaatsen. Omgekeerd moet je het dak bij warm weer snel kunnen verwijderen anders wordt het in het konijnenhok te benauwd.

Een andere belangrijke reden om het konijnenverblijf extra te beschermen zijn de roofdieren die ’s nachts rondsluipen. Niet alleen omdat roofdieren niet kunnen grijpen wat ze niet zien, de afdekhoes zorgt ervoor dat ze domweg niet bij het konijn kunnen komen en uiteraard ook niet de kap kunnen optillen.

Ook voor je konijn is het fijn dat hij niks merkt van allerlei dieren die ’s nachts op pad zijn. Konijnen schrikken namelijk makkelijk van allerlei onverwachte bewegingen. Ze kunnen zelfs zo erg schrikken dat ze er dood bij neervallen. Hun hartje gaat namelijk zo snel kloppen wanneer ze een vijand zien dat ze er een hartaanval van kunnen krijgen. Maar als ze beschut zijn door een veilig dak en omheining, dan kunnen ze ’s nachts rustig slapen.

 

Bekijk ook

Zelf een konijnenhok maken

Wie handig is maakt zelf een hok voor zijn konijn Wanneer je een aardige timmerman …