Maak je eigen Konijnenhok

Hoe groot moet een konijnenhok zijn?

Iedereen die van plan is een konijn te gaan houden moet van te voren bedenken hoe groot het konijnenhok zal moeten zijn.

Als je overweegt een mannetje (dat heet een rammelaar) aan te schaffen, dan moet het konijn voldoende ruimte hebben zodat hij net als in de natuur een eigen territorium kan afbakenen. Mocht je overwegen een vrouwelijk konijn (voedster) aan te schaffen met de wens in de toekomst een nestje te krijgen, dan heb je uiteraard een hok nodig dat ook ruimte biedt aan meerdere konijnen.

Hoe groot moet een konijnenhok zijn

De minimale breedte van een konijnenhok is daarom zo’n 36 inches, ofwel 80 cm. Alle hokken die kleiner zijn bieden onvoldoende leefruimte voor je konijn en moet je gewoon niet willen kopen. Je konijn heeft ruimte nodig anders zal hij niet lang en zeker niet gelukkig leven.

De beste konijnenhokken bestaan uit een combinatie van hout en gaas, Uiteraard zijn er ook konijnenhokken te vinden die uitsluitend uit gaas of plastic bestaan, maar als je je konijn een prettig leefklimaat wil verschaffen verdient hout de voorkeur. Deze hokken geven voldoende beschutting om te slapen en te nestelen.

De hoogte is ook belangrijk. Konijnen willen graag op hun achterpoten kunnen staan, iets wat hoort bij hun natuurlijke gedrag om de omgeving goed te kunnen zien en ruiken. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort konijn dat  je aanschaft. Een dwergkonijntje komt niet hoger  dan zo’n 30 cm, maar een Vlaamse reus kan natuurlijk veel hoger komen! Maar hoger dan dat hoeft het niet te zijn. Het belangrijkste voor een konijnen hok zijn de horizontale afmetingen, niet de verticale.

Een konijnenhok heeft op zijn minste twee aparte ruimtes. In het ene, meestal donkere gedeelte zonder gaas, kan hij rustig slapen, en de lichte kant is om rond te huppen en te eten en te drinken. Omdat een konijn zindelijk is en dus op een vaste plek keutelt en plast, is het prettig voor het konijn wanneer  het hok groot genoeg is om dit ook daadwerkelijk in “een hoekje” te kunnen doen.

Niet alleen is het konijn zindelijk, hij houdt ook van hygiëne. Dus net zo min als wij dat prettig vinden, wil een konijn in zijn eigen uitwerpselen rondhuppelen of liggen. Houdt bij aanschaf van het hok dus rekening met het onderhoud. Een la als bodem is bijvoorbeeld heel praktisch om het hok dagelijks makkelijk te kunnen schoonmaken.

Terug naar de grootte. De minimale breedte is dus 80 cm,. Maar de gewenste grootte is natuurlijk ook afhankelijk van het soort konijn dat je neemt. Om ervoor te zorgen dat je konijn, ook als hij volwassen is, voldoende ruimte heeft. Kun je als vuistregel hanteren dat de breedte van het hok driemaal de lengte is van je konijn als die is uitgegroeid. Mocht je dus denken aan een Vlaamse reus, dan mag je hok wel een meter of 2,5 zijn!

Alle konijnen hebben enorm sterke achterpoten, die ze nodig hebben om heel snel weg te kunnen rennen. Maar als hij die spieren niet kan gebruiken omdat zijn hok te klein is, dan zullen die spieren verslappen en zal hij niet meer in staat zijn op tijd weg te komen, mocht dat een keer nodig zijn wanneer hij per ongeluk een keertje uit zijn hok is ontsnapt. Onthoud dat geen enkel konijn van nature lui is. Dus als je een konijn tegen komt dat nauwelijks beweegt en mistroostig in zijn kooi ligt, dan is dit uitsluitend een teken dat zijn hok te klein is en niet een teken van luiheid.

Wil je zelf een Konijnenhok Maken?

Bekijk en Download Fred’s Bouwtekeningen voor Konijnenhokken nu >>>

Bekijk ook

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok