Maak je eigen Konijnenhok

Verschil Binnen- en Buitenverblijf

Verschil binnen- en buitenverblijf

Moet een konijnenhok binnen of buiten staan?

Deze vraag houdt vele konijn bezitters bezig en is vaak onderwerp van discussie. De één vindt dat een konijn binnen gehouden moet worden, de ander is een voorstander van een buitenverblijf. Maar wat is nou het verstandigst? Uiteraard moet jezelf een afweging maken tussen de voor- en nadelen. Mocht je het verschil niet precies weten dan volgt hierna een uiteenzetting over de verschillen tussen een binnen- en buitenverblijf.

Vrij en blij

Een groot aantal konijnenliefhebbers zijn ervan overtuigd dat je konijnen niet moet opsluiten. Ze zouden vrij moeten rond kunnen lopen in je huis. Maar dat is niet alleen voor jou en je konijn gevaarlijk, het is ook niet de manier waarop konijnen in het wild leven.

Als je je konijn door het hele huis laat lopen moet je ervoor zorgen dat ze aan geen enkele elektriciteitskabel kunnen knabbelen. Want daardoor kun je kortsluiting krijgen en zelfs brand. Konijnen knabbelen niet uit vernielzucht, maar gewoon omdat dat bij hun aard hoort. Ze knagen dus ook aan andere dingen waardoor ze ziek kunnen worden of je meubels beschadigen en ze springen op plaatsen waar ze niet mogen komen of die omvallen waardoor je konijn eveneens valt en zich bezeerd. Ook is de mogelijkheid dat je over je konijn struikelt constant aanwezig, konijnen zijn razendsnel maar klein, dus je ziet ze makkelijk over het hoofd.

Een konijn is werkelijk meer gebaat bij een konijnenhok waar hij een veilige plek voor zichzelf heeft om te slapen en in alle rust kan rondhuppelen zonder zichzelf te bezeren en waar alle voorwerpen konijn/proof zijn en hij naar hartenlust op mag knagen. Ook moet hij door het hooi kunnen hollen, of hij nou binnen of buiten zijn verblijf heeft.

In het wild graaft een konijn een hol in de grond waar hij veilig is voor zijn natuurlijke vijanden, met meerdere (vlucht-)/ uitgangen. Een konijnenhol heeft meerdere “kamers”, want hij leeft heel georganiseerd. Een plek om te slapen, om te eten en ook een aparte “wc”. Konijnen zijn dan ook heel zindelijk. Een konijnenhok zou daarom aan die behoefte tegemoet moeten komen door op zijn minst twee verschillende gedeeltes te hebben.

Een binnenhok is vaak kleiner en handzamer dan een buitenhok. Het voordeel is wel dat je het makkelijker kan verplaatsen, maar zo’n klein hok is echt alleen geschikt voor een kort verblijf, bijvoorbeeld wanneer je naar de dierenarts moet met je konijn, of als schuilplek, maar dan moet hij er wel zelf in –en uitkunnen.

Buitenhokken zijn meestal niet zo draag- en verplaatsbaar. Ze zijn veel zwaarder waardoor ze lastig te verplaatsen zijn. Ze zijn vaak van hout gemaakt en staan op poten, om ervoor te zorgen dat er geen roofdieren bij kunnen.. Buitenverblijven zijn vaak wat groter dan de binnenkooien. Maar vaak toch niet ruim genoeg. Je kunt ze daarom uitbreiden met een buitenverblijf. Sommige konijnenhokken hebben onder of om het hok een buitenren er aan vast.

Konijnenliefhebbers hebben de discussie over wat beter is voor het konijn, een binnenhok of een buitenhok, vaak opgelost door beide te hebben. Dus een konijnhok voor binnen en een groter konijnenhok buiten. Dan kan het konijn soms binnen spelen en bij mooi weer lekker in de zon rondhuppelen. Het mag duidelijk zijn dat een konijn in ieder geval nooit in een hokje mag worden opgesloten, een konijn heeft veel ruimte nodig.

Bekijk ook

Zet een extra dak op je konijnen verblijf

Als konijnenliefhebber moet je een aantal dingen absoluut aanschaffen. Eén van die dingen is een dak op je konijnenhok